عنوان کتاب (فارسی): تحلیل استراتژی در عصر حاضر
عنوان کتاب (انگلیسی): Contemporary Strategy Analysis (7th)
نام نویسنده: Robert M. Grant
نام مترجم: بیژن نهاوندی، نوید جعفری نژاد، الهویردی تقوی و عادل آذر
ناشر : انتشارات رسا
سال و دوره چاپ : چاپ دوم/ 1394
فهرست محتوا
معرفی کتاب تحلیل استراتژی در عصر حاضر
چرا اپل شرکت موفقی است؟ چگونه مایکروسافت توانسته برتری خود را در بازار نسبت به رقبا حفظ کند؟ علت موفقیت پایدار شرکت جنرال موتورز چیست؟ چه فاکتورهایی عامل برتری شرکت سونی نسبت به رقبا شده است؟ چگونه شرکتهای چینی و کرهای توانستهاند در بازارهای رقابتی در زمینههای مختلف با غولهای صنعت و فناوری اروپایی و آمریکایی رقابت کنند؟ علت افول شرکت نوکیا چیست؟ چگونه گوگل به یک ابرسازمان تبدیل شده است؟ چرا شرکتهای ایرانی در بازارهای منطقهای موفق نیستند؟
در مواجهه با پرسشهایی از این دست است که به اهمیت استراتژی پی برده و بهتبع آن مدیریت استراتژیک، تفکر استراتژیک و تحلیل استراتژیهای شرکتها و سازمانها برایمان اهمیت مییابند. مدیران شرکتهای بزرگ و کوچک هرروز باید تصمیمهای متعددی بگیرند. تصمیمهایی که میتواند به سازمان کمک کند یا باعث آسیب و شکست آن شود.
میزان استراتژیک بودن این تصمیمها و دارا بودن تحلیل درست از استراتژی است که میتواند پیروزی یک سازمان در رویارویی با رقبا را تضمین کند. برای تصمیمگیری عاقلانه، باید تفکری استراتژیک داشت.
مفهوم استراتژی نیز مانند بسیاری از دیگر مفاهیم، قدمتی دیرینه دارد و براساس شرایط زمانی و مکانی مختلف تعابیری متفاوت و متنوع از آن وجود داشته است. مرور اجمالی دیدگاهها درباره استراتژی بهخوبی نشان میدهد از یکسو برخی بیتوجه به تغییر شرایط زمانی و مکانی، آن را بهعنوان مفهوم و اندیشهای سنتی تلقی میکنند که از ابتدا خاستگاه نظامی داشته و صرفاً در همین چارچوب باید درک و تبیین شود و از سوی دیگر، برخی بدون توجه به این پیشینه تاریخی، استراتژی را مفهوم و اندیشهای مدرن و بهعنوان مقولهای عام میدانند که در هر سازمان یا حوزه مدیریتی قابلاعمال است.
در کتاب تحلیل استراتژی در عصر حاضر چه میخوانیم؟
کتاب «تحلیل استراتژی در عصر حاضر» حاصل تلاش رابرت گرانت (Robert M. Grant)، استاد مدیریت استراتژیک دانشگاه بوکوتی میلان است. او که با شرکتهایی چون نورتل، امریکن اکسپرس، خدمات مالی زوریخ و لاکهید مارتین همکاری کرده است، در این کتاب با بیانی ساده مباحث مختلف مربوط به استراتژی را با ارائه مثالهای ملموس از دنیای واقعی و با تأکید و تمرکز بر کاربردی بودن آنها مطرح میکند.
آنچه این کتاب را متمایز میکند ابهامزدایی از مفهوم استراتژی و همینطور توجه بیشتر به تفکر استراتژیک و اجرای استراتژی بهعنوان مسئله اصلی شرکتهاست. مطالعه این کتاب به خواننده این توانایی را میدهد که بتواند استراتژی شرکتهای مختلف را تحلیل و نقاط قوت و ضعف آنها را شناسایی کند.
علیرغم انتقادات وارده به رویکردهای تحلیلی-منطقی در تدوین استراتژی، رویکرد این کتاب همزمان تحلیلی و کاربردی است. نکته اصلی که نویسنده بر آن تأکید میکند اهمیت روزافزون استراتژی (تحلیل، تفکر، تدوین، اجرا و مدیریت استراتژیک) در محیطهای چالشی و غیرقابلپیشبینی امروز است. تحلیل استراتژی بایستی بر تحقق سودآوری بلندمدت تمرکز کند که خود مستلزم درکی عمیق از نیازهای مشتری، نیروهای رقابتی و قوت و ضعفهای شرکت خواهد بود.
رابرت گرنت این کتاب را به پنج بخش اصلی و 18 فصل مجزا تقسیم کرده است. این پنج بخش عبارت است از؛
مقدمه
در این بخش از کتاب با مفاهیم استراتژی بیان میشود. اهداف، نقش استراتژی در موفقیت، چارچوب تحلیل استراتژی، مدیریت استراتژیک، نقش تحلیل در تدوین استراتژی از موضوعات این بخش است. گرنت در این بخش عوامل و عناصر موفقیت استراتژیها را مشخص میکند. وی موفقیت را به منابع ممتاز و خاص نسبت نمدهد بلکه چهار عامل را اثرگذار میداند که در نمودار زیر تبیین کرده است:
ابزارهای تحلیل استراتژی
در بخش دوم کتاب، رابرت گرنت ابزارهای تحلیل استراتژی را مورد بررسی و واکاوی قرار داده است و موضوعاتی همچون ارزشها و مسئولیت اجتماعی، تحلیل محیطی، تعیین عوامل کلیدی موفقیت در صنعت، سهم تئوری بازی، تحلیل رقبا، گروههای استراتژیک، نقش منابع و قابلیتها در تدوین استراتژی، قابلیتهای سازمانی، توسعه منابع، رویکردهای توسعه قابلیتهای سازمان، مدیریت دانش، ساختار سازمانی و سازماندهی و مبانی اجرای استراتژی را مطرح میسازد.
تحلیل مزیت رقابتی
بخش سوم کتاب تحلیل استراتژی در عصر حاضر به تبیین و تحلیل مزیت رقابتی پرداخته شده است. رابرت گرنت در فصول این بخش، مباحثی همچون ظهور و منشاء مزیت رقابتی، انواع مزیت رقابتی، پایدار ساختن مزیت رقابتی، مزیت رقابتی در بازارهای متفاوت، کاربرد زنجیره ارزش در تحلیل هزینهها، مزیت استراتژی هزینه و تمایز را تشریح کرده است.
استراتژیهای کسبوکار در بسترهای صنعتی مختلف
بخش چهارم به استراتژیهای کسبوکار در بسترهای صنعتی مختلف پرداختهشده است. رابرت ام.گرنت در فصولی که در این بخش قرار داده موضوعاتی همچون سیر تکامل صنعت و تغییر استراتژیک، رقابت و عوامل موفقیت در طول چرخه حیات، تغییر و انطباق سازمانی، صنایع فناوریمحور و مدیریت نوآوری، پیادهسازی استراتژیهای فناوری، مزیت رقابتی در صنایع بالغ و تدوین استراتژی برای صنایع رو به افول را بیان کرده است.
استراتژی شرکت
بخش پنجم، یکی از مهمترین بخشهای کتاب به شمار میرود، چراکه یکی از کلیدیترین مسائل و موضوعات شرکتها را مطرح ساخته است.
نوشتهها و توضیحات این بخش مهم شامل موضوعات متفاوتی میشود، همچون ادغام عمودی و گسترش شرکتها، شرکتهای چندملیتی و استراتژی جهانی، استراتژیهای تنوع، مدیریت شرکتهای چند کسبوکاری، مدیریت پیوندی میان کسبوکارها، روندهای کنونی در مدیریت استراتژیک، جهتگیریهای نوین در تفکر استراتژیک، بازطراحی سازمان، مدلهای نوین رهبری.
ویژگیهای کتاب تحلیل استراتژی در عصر حاضر
نگارش این کتاب بهگونهای است که همواره به مدیران یادآوری میکند که آنها پیوسته با موقعیتهای دشوار، مشکلات یا تصمیمهای چالشی مواجه هستند و به آنها کمک میکند با در نظر گرفتن محدودیتها چگونه استراتژیک بیندیشند و بهترین تصمیم را بگیرند. درک مفهوم استراتژی و توانایی تحلیل آن مزایای فراوانی برای شرکتها خواهد داشت.
به جرات میتوان گفت کتاب حاضر یکی از بهترین منابع یادگیری مفاهیم و اصول اساسی استراتژی است تا آنجایی که هماکنون در پیشروترین دانشکدههای مدیریت سراسر جهان تدریس میشود. این کتاب برای مطالعه به دانشجویان رشته مدیریت، پژوهشگران، مدیران و مشاوران سازمانها توصیه میشود.
تلخیص: محمدحسن متوسلی
برای مطالعه بیشتر
در بخش خواندنیهای وبسایت راچونه، مقالهها، جستارها و کتابهای مختلفی را در حوزه مدیریت برای شما گردآوری کردهایم.
اگر به مبحث استراتژی و تفکر استراتژیک علاقهمندید از شما دعوت میکنیم ویدیوهای ما را در آپارات مشاهده بفرمایید.
اپیزودی که در ادامه آمده بخشی از دوره آموزش آنلاین تفکر استراتژیک از برنامه جامع یادگیری تفکر (تینکا) است که توسط گروه پژوهشی راچونه برگزار میشود. این دوره شامل بیش از 120 دقیقه آموزش است که میتوانید آن را از وبسایت راچونه خریداری کنید.