سبد خرید 0

وبلاگ

پیتر سنگه

پیتر سنگه؛ اندیشمندی که یادگیری سازمانی را متحول کرد

پیتر سنگه که بود و چگونه به شهرت رسید؟

پیتر مایکل سِنگه (Peter Michael Senge) متفکر، نویسنده و مربی سیستمی اهل آمریکا و متولد سال 1947 است که بیشتر او را به خاطر فعالیت‌هایش در زمینه یادگیری سازمانی و تغییرات در مقیاس بزرگ می‌شناسند.

این اندیشمند هم اکنون مدرس دانشکده مدیریت اسلون در موسسه فناوری ماساچوست (MIT) و رئیس انجمن آموزش سازمانی (SoL) است.

پیتر سنگه با عنوان پیشگام یادگیری سازمانی معروف شده است. وی بخش اعظم شهرت خود را در سطح جهانی بعد از نگارش کتاب «پنجمین فرمان: هنر و عملکرد سازمان یادگیرنده» (The Fifth Discipline: The Art & Practice of The Learning) به دست آورد.

کتاب پیتر سنگه

پیتر سنگه در این کتاب استدلال می‌کند که اگر سازمان‌ها می‌خواهند در دنیایی که به سرعت در حال تغییر است، بقای خود را حفظ کنند و شکوفا شوند باید یادگیری را مثابه یک رشته اصلی بپذیرند. او مفهوم سازمان یادگیرنده را این چنین مطرح می‌کند: سازمانی که پیوسته توانایی‌هایش را تقویت می‌کند تا آینده‌ای موفقیت‌آمیز خلق کند.

ایده‌های سنگه تأثیر عمیقی بر حوزه توسعه و مدیریت سازمانی داشته است. او را متفکری بصیر و متخصصی برجسته در تغییرات و نوآوری سازمانی می‌نامند. تلاش‌های سنگه سازمان‌ها، رهبران و افراد را برانگیخت تا به رویکردی مشارکتی، انطباقی و نوآورانه‌تر روی آورند.

رویکرد سنگه درباره یادگیری سازمانی مبتنی بر پنج رشته کلیدی است: تفکر سیستمی، تسلط شخصی، مدل‌های ذهنی، دیدگاه مشترک و یادگیری تیمی. این رشته‌ها به افراد و سازمان‌ها کمک می‌کند تا از اثر متقابل فعالیت‌های خود بر یکدیگر آگاه شوند و به ظرفیت یادگیری و انطباق همیشگی دست یابند.

پیتر سنگه سازمان یادگیرنده

 

پیتر سنگه علاوه بر فعالیت در MIT، سخنران و مشاور هم است و با سازمان‌هایی در سراسر جهان همکاری می‌کند تا آنها را در دستیابی به اهداف استراتژیک و بهبود عملکردشان یاری دهد.

او جوایز متعددی را برای کمک‌هایش در این زمینه دریافت کرده است، از جمله جایزه مک‌کینزی برای مقاله‌ای ارزشمند با عنوان «وظیفه جدید رهبر: خلق سازمان‌ یادگیرنده» که در هاروارد بیزینس ریویو (Harvard Business Review) منتشر شده است.

تردیدی نیست که‌ پیتر سنگه حوزه یادگیری سازمانی و تغییرات در مقیاس بزرگ را متحول کرده است. کار او الهام‌بخش سازمان‌ها، رهبران و افراد مختلف بوده است و میل به اتخاذ رویکردی مشارکتی، انطباقی و نوآورانه‌تر را در آنها برانگیخته است.

او معنای تازه‌ای به نقش تفکر در سازمان داده است. ایده‌های سنگه در دنیای به سرعت در حال تغییر امروز بسیار اثرگذار بوده است و این اثر در زمینه توسعه و مدیریت سازمانی در سال‌های آینده نیز همچنان محسوس خواهد بود.

بیشتر بخوانید: تفکر چیست؟ راهنمای جامع برای آشنایی با انواع تفکر

نقش‌آفرینی پیتر سنگه در دنیای صنعت

پیتر سنگه

پیتر سنگه متفکر شناخته‌شده سیستمی و متخصصی برجسته در حوزه توسعه و یادگیری سازمانی است. او که در آثار خود بر اهمیت تفکر سیستمی و اثر آن بر سازمان‌ها تأکید می‌کند، به خاطر نقشی که‌ در تحول تفکر سیستمی و توسعه سازمان یادگیرنده داشته در ذهن اهالی این حوزه ماندگار شده است.

HP

یکی از نمونه‌های صنعتی برتر که از نظریه‌ها و مدل‌های تفکر سیستمی سنگه استفاده کرده است، شرکت سازنده لوازم الکترونیکی هیولت پاکارد (HP) است.

در دهه 1990، HP ایده‌های سنگه در مورد تفکر سیستمی را اجرا و از آن‌ها برای بهبود فرآیندهای داخلی و فرهنگ خود استفاده کرد. این شرکت تیم‌های متقابلی ایجاد کرد که در زمینه تفکر سیستمی آموزش دیده بودند. این تیم‌ها وظیفه شناسایی و حل مشکلات پیچیده سازمانی را به عهده داشتند.

نتیجه این کار، بهبود چشمگیر عملکرد و بهره‌وری HP بود. به این ترتیب، HP به یکی از موفق‌ترین تولیدکنندگان لوازم الکترونیکی در جهان تبدیل شد.

McKinsey

مورد دیگری که از نظریه‌های سنگه استفاده کرده است، شرکت مشاوره جهانی McKinsey & Company است.

مک‌کینزی با بهره‌گیری از پیشنهادات سنگه در مورد تفکر سیستمی، مشتریانش را در مسیر توسعه استراتژی و دستیابی به اهداف خود یاری می‌دهد.

این شرکت با اجرای تفکر سیستمی در فرهنگ و فرآیندهای سازمانی خود، یکی از محبوب‌ترین شرکت‌های مشاوره در جهان شده است.

Toyota

Toyota، شرکت خودروساز ژاپنی، یکی دیگر از نمونه‌های برتر صنعتی است که از ایده‌ها، مدل‌ها و نظریه‌های سنگه برای خلق فرهنگ بهبود مستمر استفاده کرده است. امروزه این شرکت به دلیل کارایی و بهره‌وری بالا در سراسر جهان شناخته شده است.

در نهایت، می‌توان گفت که‌ نظریه‌ها و مدل‌های تفکر سیستمی پیتر سنگه به طور گسترده‌ای توسط سازمان‌های سراسر جهان اجرا می‌شود و اثر چشمگیری بر میزان موفقیت آنها داشته است.

مثال‌هایی که‌ در این جستار به آن‌ها اشاره کردیم، بخش کوچکی است که تاثیر و قدرت تفکر سیستمی و تأثیر آن بر سازمان‌ها را نشان می‌دهد و اهمیت بهبود مستمر و یادگیری را برجسته می‌سازد.

 

تفکر سیستمی در راچونه

اگر علاقه‌مند به آشنایی با مباحث تفکر سیستمی هستید، از شما دعوت می‌کنیم ویدیوهای آموزشی گروه راچونه را تماشا کنید.

دوره مجازی تفکر سیستمی، یکی از بخش‌های شش‌گانه دوره جامع یادگیری تفکر تینکآ است که بیش از 120 دقیقه آموزش توسط اساتید مجرب این رشته و همچنین دو ویدیوی مبانی و تکنیک‌های مرتبط را شامل می‌شود.

مدرس دوره تفکر سیستمی

دکتر ایوب محمدیان، دارای مدرک دکترای مدیریت سیستم‌ها از دانشگاه تهران، در این دوره به عنوان استاد مباحث مربوط به تفکر سیستمی را برای شما تشریح می‌کند.

در صورت تمایل به آشنایی با سرفصل‌های دوره آفلاین تفکر سیستمی تینکآ و دریافت ویدیوی آفلاین آن می‌توانید بر روی لینک زیر کلیک کنید:

سرفصل‌ها و نحوه دریافت دوره آفلاین تفکر سیستمی

 

دیدگاهتان را بنویسید

این پست را منتشر کنید

پست‌های دیگر

نوپای ناب

نوپای ناب

کتاب نوپای ناب به بررسی فرهنگ سازمانی و توانمندسازی انسان‌ها در سازمان‌ها با رویکردی نوین می‌پردازد.
اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
ارسال به ایمیل
https://rachoone.ir/?p=16065